Aftersun (Güneş Sonrası) Filmi – Tekrarı Olmayan Anlar
Çekimleri Türkiye’de yapılan Aftersun (Güneş Sonrası) filmi, senaristliğini ve yönetmenliğini Charlotte Wells’in yaptığı, Paul Mescal ve Frankie Corio’nun oynadığı 2022 yapımı bağımsız drama filmidir. Film, boşanmış bir ailenin çocuğu olan 11 yaşındaki Sophie ve babası Calum’un Türkiye’de geçirdikleri bir tatili konu ediniyor. Sanat filmi kategorisinde yer alan bu filmde giriş, gelişme ve sonuç beklemeden hislerle ilerlemek gerekiyor. Yaşadığımız anların içindeyken farkında olmadığımız o “tekrarı olmayacak” duygusunu bize buram buram hissettiriyor.
Aftersun (Güneş Sonrası) Film İncelemesi
Aftersun filmi konusu itibariyle baba ve çocuğun arasındaki duygusal bağa yoğunlaşan bir yapım. Aynı zamanda bir ebeveynin çocuğuna güzel anılar bırakmak için büründüğü neşeli, enerjik baba rolünün içinde sıkışıp kalmış melankolik ruhuna ışık tutuyor. Babası ile yeterince vakit geçiremeyen Sophie, çıktığı tatildeki birçok anı, video kamera ile kayda alır. Sahneleri bazen seyirci olarak bazen de video kameranın gözünden izleriz.
Film, 90’lı yılların sonunda bir zaman diliminde gibi geçtiği için biraz da bizi geçmişe götürüyor. Eski tatil zamanlarını anımsatıyor. Gerçekten keyif aldığımız, anı yaşadığımız, tatilin tadını doyasıya çıkardığımız o zamanlar… Sosyal medyada bunu mu paylaşsam diye düşünmeden tüm güzellikleri fark edebildiğimiz o deniz ve çiçek kokulu zamanlara gidiyoruz. İyi ya da kötü ailemizle birlikte geçirdiğimiz tatil anılarımızı düşünüyoruz. Şimdikinden çok daha telaşsız ve huzurlu olduğunu hatırlıyoruz. Ama Aftersun filminin bana en çok düşündürdüğü şey, “tekrarı olmayan anlar” oluyor. Hayat geçiyor ve hiçbir anın tekrarı yok. Oysa bir gün biz de çocuktuk ve babamızın elinden tuttuk…
Aftersun Filminde Calum Karakteri
Filmde baba karakteri yani Calum, depresif ve intihara meyilli biri olsa da kızıyla vakit geçirirken son derece neşeli görünmeye gayret ediyor. Maddi durumu iyi olmayan ama kızıyla güzel bir yaz tatili yaşamak isteyen Calum, Türkiye’de Muğla’da kısa bir tatile çıkıyor. Diğer turistler her şey dahil bir konaklama hizmeti alırken onların bu hizmetten faydalanmamasından ve filmde geçen diyaloglardan Calum’un parası olmadığını anlayabiliyoruz. Yoğun olarak bunalımının sebebi bu olabilir belki ama genel olarak Calum’un yaşamla bir sorunu olduğunu söyleyebiliriz. Bir replikte “Kendimi 40 yaşında hayal bile edemiyorum. 30’uma gelebilmeme bile şaşırdım” diyor.
Aftersun filmi bize, çocuksu dünyamızda yaşarken hatta bazen ebeveynlerimize kırıcı sözlerimizi sarfederken onların içinde kopan fırtınaları hiç anlamadığımızı fark ettiriyor. Sanki onlar çok güçlüymüş ve biz ne söylersek söyleyelim canlarını yakamazmışız gibi geliyor. Büyüdükçe bunun aslında öyle olmadığını anlıyoruz. Calum karakteri, iyi bir baba olmak için kendi ruhsal sancılarını bastırmaya çalışan ve belki de sırf çocuğu için yaşamaya devam etmek zorunda kalan birçok ebeveyni temsil ediyor.
“Çok mu dertsiz duruyorum uzaktan bakınca”
Filmin son sahnelerinden biri olan akşam yemeği sahnesinde arka fonda Candan Erçetin’den Gamsız Hayat parçası çalıyor. Filmin konusuna ve bir yaz akşamına uyumlu daha güzel bir parça düşünemiyorum. Calum, alacağı cevaptan endişeli bir şekilde tatilin nasıl geçti diye kızına sorarken aldığı “çok güzel geçti keşke daha uzun süre kalabilseydik” cevabıyla kadrajda birlikte çekildikleri fotoğraf uzunca bir süre yer alır. Sanki zamanı durdurmak ister gibi. Arka fonda Gamsız Hayat şarkısı…
O zaman şöyle diyelim; derdini içine atmış, çocuklarına yansıtmamak için ağız dolusu gülümsemiş tüm ebeveynlerden gelsin “Çok mu dertsiz duruyorum uzaktan bakınca? Çok mu kalender sandınız dert anlatmayınca? Gamsız hayat herkese başka sorar, geçmiş hesaplarını. Gamsız hayat herkesi başka yorar, sil gözünün yaşını…”
Aftersun Film Replikleri
1.
Sophie: “Bence aynı gökyüzünü paylaşmamız güzel bir şey. Mesela bazen oyun oynarken gökyüzüne bakıyorum ve güneşi görünce, ikimizin de güneşi görebildiği gerçeğini düşünmeye başlıyorum. Aynı yerde ve birlikte olmasak bile. Bir bakıma yine de birlikteyiz. İkimiz de aynı gökyüzünün altındayız. Yani bir nevi beraberiz.”
2.
Calum: “Doğup büyüdüğü yerden bir kez ayrılınca bir daha oraya ait hissedemiyor insan kendini”
Film ilk olarak Mubi’de yayınlandı. İzlemek için tıklayın.
Diğer film incelemelerimize buradan ulaşabilirsiniz.
Çok yararlı bir makale olmuş. Severek takip ediyorum. Teşekkür ederim.