DİZİ

Bir Başkadır / Netflix Dizisi

Bir Başkadır, son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz, Netflix’te yayınlanan bir Türk dizisidir. Berkun Oya’nın yazıp yönettiği dizi, alışılmış Türk dizilerinin dışında bir anlatıma sahip. Türkiye’nin toplumsal yapısına değinen noktaları ile eleştirel bir yapıda olduğunu söyleyebiliriz. Ve bu eleştirileri dar bir bakış açısıyla değil toplumun farklı kesimlerinden insanları baz alarak yapıyor.

Kırsal kesim ve kent yaşamını iç içe sunarken kültürel normları da gün yüzüne çıkarıyor. Net bir ayrım yapmak yerine bu iç içe geçmiş, arada kalmış yaşamları gözler önüne seriyor. Zaten günümüz standartlarında eski zamanlardaki, kırsal ve kentsel ayrımını yapmak doğru olmazdı. Çünkü artık mekanlar arasındaki bağlantılar eskiye oranla karmaşık bir birliktelik halindedir.

! Eğer Bir Başkadır Dizi Müzikleri için geldiysen direkt yazının sonuna bakabilirsin 🙂

Bir Başkadır Meryem Karakteri

Bir Başkadır dizisinde öne çıkan karakterlerden biri olan Meryem’i Öykü Karayel canlandırıyor. Meryem, abisi ve yengesiyle birlikte yaşayan genç bir kadın. Yetişme tarzı, inançları doğrultusunda kendini sınırlayan, istek ve arzularını bastıran bir karakter. Hissettiklerini kendinden bile saklamaya çalışıyor ve bu durum psikolojik etkenli bayılmalara sebep oluyor.

Meryem bayılma problemi yüzünden düzenli olarak psikiyatriste gidiyor. Başlarda zorlansa da zamanla hissettiklerini anlamlandırmaya başlıyor. Yine de içinde bulunduğu baskıyı aşamıyor ve büyük adımlar atamıyor. Meryem, saflığın, iyiliğin temsili olmakla birlikte inanç ve ataerkilliğin baskın zincirlerinde hayatını sürdüren kadınları temsil ediyor.

Toplumsal ve Kültürel Yabancılaşma

Psikiyatrist olan Peri karakterini Defne Kayalar canlandırıyor. Bu karakter için seçilebilecek en iyi oyuncu olduğunu söyleyebiliriz. Rol gereği olan mesafeli, elit ve soyut duruşu tam da bu karakter için biçilmiş kaftan. Peri, çok iyi şartlarda eğitim almış ve Türk kültürünün dışında bir hayat sürmüş. Çocukluğundan itibaren hep üst statü insanlar ile iletişim kurmuş ve yurt dışında yaşamış.

Peri, tesettürlü kadınlara, dindar ve kültürel açıdan geri kalmış insanlara karşı tahammülü olmayan bir karakter. Meryem ile olan görüşmeleri onu fazlasıyla rahatsız ediyor ve bu durumla başa çıkmak için psikolog bir arkadaşından yardım alıyor. İnsanlara karşı olan ayrımcı yaklaşımını yıkmak istese de kendi içinde kendini haklı çıkaracak bir şeyler buluyor.

Türkiye gibi içinde çok farklı kültürleri barındıran bir ülkede sanırım birçoğumuzun ortak problemi toplumsal yabancılaşmadır. Kendimiz dışındaki insanlara karşı olan yabancılık duygumuz beraberinde nefret, tiksinme gibi duyguları getirebiliyor. Peri karakteri üzerinden vurucu bir toplum eleştirisi yapılmış diyebiliriz.

Ruhsal Rahatsızlıklar ve Yüzleşme

Bir Başkadır dizisi ruhsal rahatsızlıkları farklı açılardan ele alıyor. Dizide sadece Meryem değil daha birçok karakter özenle işlenmiş. Bu karakterler arasında şüphesiz en çok dikkatimizi çeken Meryem’in yengesi Ruhiye oluyor. Diziyi izlerken Ruhiye’nin gözlerindeki acının bir anlamı olmalı diye düşünüyoruz. Ve dizinin ilerleyen bölümlerinde her şey daha anlaşılır hale geliyor.

Ruhiye’nin geçmişi ile yüzleşmesi onu düştüğü boşluktan çekip alıyor. Bazı insanlar Ruhiye gibi dertlerini içlerine atıp çareyi ölümde aramaktadır. Gerçek hayatta birçok insanın kendini bulabileceği, adeta depresyonun ve acının karakteri Ruhiye… Ve yine birçok insan gibi kendi derdini kendisi çözmek zorunda kalan biri. Dizide Ruhiye, Meryem ve Peri dışında çok farklı insan tiplemeleri bulabilirsiniz. Sosyolojik ve psikolojik açıdan herkesin izlemesi gereken, çarpıcı bir dizi.

Bir Başkadır Dizi Müzikleri

Bir Başkadır dizisinde kullanılan müzikler gerçekten insanın tüylerini diken diken ediyor. Her sahne için özenle seçilmiş müzikler, sizi tam kalbinizden vurmayı başarıyor. Bu yüzden sizler için Bir Başkadır dizi müzikleri listesi hazırladık;

Bir Başkadır  – Cem Yılmazer

 

Gündüzüm Seninle – Ferdi Özbeğen

 

Clair De Femme – Jean Musy

 

Emmanuel – Michel Colombier

 

Mourir D’aimer – Franck Pourcel

 

Mary’s Theme – Stelvio Cipriani

 

O Günler – Ferdi Özbeğen

 

 Canicule – Francis Lai

 

Deprem – Cahit Berkay

 

Dry Martini – Philippe Sarde

 

Ödüğümde Mezarıma Gelir Misin – Zerrin Özer

 

Re-Shashkin – Omar Faruk Tekbilek

 

Bosphore – Director Maurice Pialat

 

1 Adelfi – Stamatis Spanoudakis

 

Fidayda – Naz Müzik

 

Un Homme Qui Me Plait (Concerto Pour La Fin D’un Amour) – Francis Lai

 

Nuit Du 17 Octobre 2017 (Sequence 8) – Jean Musy

 

La Maison Est En Ruine – Claude Morgan, Michel Delpech, Jean-Michel Franck Rivat

Pacific Bliss (A) – West One Music Group

 

White Lightning – Charles Berstein

 

Seni Terk Edeceğim – Ferdi Özbeğen

 

Strange Atmosphere – Setuniman

 

Arkadaşım – Cahit Berkay

 

L’ultima Neve Di Primavera – Franco Micalizzi

https://www.youtube.com/watch?v=2sedXreA1e0

 

Han Sarhoş Hancı Sarhoş – Mahzuni Şerif

 

Çoban Yıldızı – İstanbul Gelişim Orkestrası

 

Diğer dizi incelemelerimizi görmek isterseniz sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir